Istoric Departament AII

Departamentul Automatica si Informatica Industriala provine din catedra Automatica infiintata in 1963 in cadrul facultatii de Energetica si avand ca sef pe profesor dr.ing. Corneliu Penescu, membru corespondent al Academiei. Personalitatea profesorului Penescu a impus o linie de exceptionala valoare in evolutia catedrei.

Cresterea numarului de cadre didactice si infiintarea facultatii de Automatica a condus in 1966 la separarea catedrei in doua colective : Automatica I si II. Prof. Corneliu Penescu ramane la conducerea catedrei Automatica I si coordoneaza amenajarea primelor laboratoare de specialitate in sediul din str. Stefan Furtuna: Masurari si traductoare, Sisteme automate, Telemecanica, Calculatoare analogice si numerice, Automatizari in industria energetica, in timp ce in localul din Polizu se dezvolta laboratoarele de Echipamente hidraulice si pneumatice (corp P) si de Automatizari in industria constructoare de masini (corp F).

In 1969 din colectivul catedrei se desprinde un grup care impreuna cu alti colegi de la facultatea de Electronica vor constitui catedra de Calculatoare.

Din 1972 catedra se muta in Noul Local din Splaiul Independentei (corp ED), impreuna cu cealalta catedra Automatica II si cu cea de calculatoare. Noile laboratoare se dezvolta in primul rand prin eforturi de autodotare, prin lucrari realizate prin finalizarea de teze de doctorat si proiecte de diploma dar beneficiaza si de o dotare cu aparatura romaneasca de laborator (produsa de IEMI) si respectiv de Automatizare (produsa de FEA) in special prin eforturile depuse de prof. D.F. Lazaroiu. Datorita modificarilor in planul de invatamant apar laboratoare noi: Automatizari industriale discrete, Echipamente de reglare si actionare hidraulice si pneumatice, Sisteme cu microprocesoare. In 1980, dupa plecarea din tara a profesorului Penescu (acesta moare in 1983) conducerea catedrei Automatica I este preluata de prof. Vlad Ionescu, cel mai reprezentativ produs in plan academic al scolii de automatica formate de profesorul Penescu. In ciuda situatiei generale proaste (blocarea posturilor, interzicerea plecarilor in strainatate, reducerea fondurilor pentru dotare, imposibilitatea de a retine asistenti) corespunzatoare de altfel starii la nivelul intregii tari, catedra continua sa progreseze in plan didactic prin permanenta modernizare a cursurilor - cele mai multe publicate pe plan local si printr-un efort deosebit de cercetare fundamentala si aplicativa. In 1986, din ratiuni administrative formale cele doua catedre se reunesc sub conducerea prof. Florea Simion, un excelent organizator si un suflet deosebit, dar care din pacate se stinge prematur si dramatic dupa numai cateva luni. Conducerea catedrei, denumita acum din nou Automatica, o are profesorul Vlad Ionescu, care continua, in conditiile vitrege cunoscute, sa mentina reprezentativitatea colectivului pe plan national si international. Dupa 1990 se revine la doua catedre de specialitate, catedra Automatica I capatand denumirea de Automatica si Informatica Industriala. Sef de catedra devine prof. dr.ing. Traian Ionescu, care o conduce in perioada 1990- 2008. In prezent sef de catedra este prof.dr.ing. Dorin Carstoiu.Structura catedrei sufera unele mutatii, pentru a raspunde cat mai bine noilor planuri de invatamant si cerintelor de modernizare a procesului didactic.

Noua denumire a catedrei sugereaza orientarea preocuparilor didactice si de cercetare ale membrilor acesteia spre cel mai dinamic vlastar al stiintei sistemelor: informatica. In acelasi timp sunt pastrate cursurile de fundamentare teoretica care au constituit baza de formare a specialistilor in automatica si totodata se incearca permanenta legare a aplicatiilor de sfera conducerii proceselor industriale, intr-o gama mereu crescanda de situatii specifice. In plus, catedra asigura instruirea studentilor la doua forme de invatamant postuniversitar : Sisteme cu arhitectura deschisa si Sisteme informatice complexe. Din 2004 se restructureaza planurile de invatamant pe sistemul celor trei cicluri : I- invatamant de licenta de 4 ani ; II - masterat de 1,5 sau 2 ani ; III- doctorat, 3 ani.Oferta catedrei este bogata si raspunde oricarei dorinte de supraspecializare in domeniul general care acum se numeste Ingineria Sistemelor, Specialitatea Automatica si Informatica Aplicata.

Dotata cu o vasta cultura enciclopedica si cu un extraordinar simt al valorilor, prof. Penescu a atras cele mai valoroase personalitati din domeniu si a fondat scoala romaneasca de automatica, care in scurt timp si-a cucerit un prestigiu incontestabil atat pe plan national cat si international. Mentionam din acest colectiv de pionierat cateva personalitati care si-au legat viata profesionala de acest domeniu: Prof. Nicolae Racoveanu, prof. Sergiu Calin, prof. Florea Simion, prof. Gabriel Ionescu, prof. Ioan Arsenie Badea, prof. Mihai Tertisco, prof. Nicolae Spranceana, prof. Dumitru Felician Lazaroiu, prof. Adrian Petrescu, prof. Stelian Popescu. Dintre pe atunci tinerii asistenti mentionam pe: Petre Dimo, Ivan Sipos, Ion Dumitrache, Ioan Lupas, Mihai Ceaparu, Vasile Gaburici, Vlad Ionescu, Mariana Necula. Din catedra au mai facut parte temporar specialisti cunoscuti din cercetare si industrie ca: dr.ing. Calin Mihaileanu, ing. Marcel Sarbu, ing. Iosif Cserveni.

Multi dintre cei citati au avut contributii remarcabile in introducerea si dezvoltarea unor domenii tehnico-stiintifice, cu precadere in tara, dar in majoritatea situatiilor si cu o deplina recunoastere internationala. In acest sens mentionam pe:

  • Vlad Ionescu -membru corespondent al Academiei,a contribuit la dezvoltarea scolii românesti de teorie matematica si structurala a sistemelor automate, deschisa de V.M. Popov prin teoria hiperstabilitatii sistemelor, cu rezultate deosebite privind teoria sistemelor optimale si teoria robustetii, care s-au bucurat prin originalitate si finete analitica de o atentie speciala în literature de specialitate internationala.
  • Gabriel Ionescu - specialist cu rezultate de exceptie in domeniul achizitiei si prelucrarii primare a datelor, a propus numeroase solutii originale de traductoare, sisteme multisenzor, magistrale de camp si aparatura numerica de analiza a semnalelor.
  • Dumitru Felician Lazaroiu - fondator al domeniului fiabilitatii si diagnozei tehnice a sistemelor automate si autor a unor solutii in premiera mondiala de micromasini electrice.

Scoala de automatica creata de profesorul Penescu a permis dezvoltarea unor colective puternice de cercetare, avand in prezent drept conducatori personalitati stiintifice remarcabile, cu totii conducatori de doctorat in domeniul AUTOMATICA. Conducatorii de doctorat din catedra sunt profesorii Traian Ionescu, Gabriel Ionescu, Dan Mihoc, Radu Dobrescu, Theodor Borangiu, Sergiu Stelian Iliescu, Aurelian Mihai Stanescu, Valentin Sgarciu.

Choosing the best web hosting some times could be difficulty if you dont know what to look for. Read hosting reviews and if you may like we highly recommend using green hosting servers.
Free Joomla Templates designed by Joomla Hosting